Friday, September 16, 2005

Yesterday we tried cooking spaghetti carbonara as Heston Blumenthal proposed in this article in the Sunday Times. It seemed a bit strange, especially the part of the recipe when Heston suggests using 3 raw egg yolks and they get cooked only by the heat from the cooked pasta. But...it works! And the sauce is very smooth. I think from now on it will be Heston carbonara at home! See the recipe below, quoting from the article:

"SPAGHETTI CARBONARA (six servings)

4 medium onions
3 cloves garlic
Extra-virgin olive oil
Salt
300g smoked streaky bacon, sliced across into 1cm strips
1-2 fresh green chillis (depending on taste), seeds and pith removed, and chopped
600g best-quality dried pasta (spaghetti is ideal)
4-5 medium egg yolks
100g fresh parmesan, grated
1 bunch flat-leaf parsley

Peel, halve and de-root the onion, and chop finely. Peel, chop and purée the garlic (sprinkle a little table salt over the roughly chopped garlic and, using the flat side of the chopping knife, drag it backwards over the garlic — watch your fingers — until you have a smooth purée).

Pour about 75ml of olive oil into a frying pan and add the onions and garlic. Cook on a low to medium heat for 15 minutes. While the onions are cooking, you may need to regulate the temperature; the onions should not be coloured after the cooking time. Add the bacon and chopped chilli to the onion and garlic and turn up the heat. Cook until the onions and bacon are just starting to colour at the edges.

Put on the pasta water: use 6 litres of water and 60g of salt. When it comes to the boil, add the pasta, stirring gently to ensure that it does not stick. Cook according to the packet instructions, until the pasta is al dente.
Meanwhile, put the egg yolks into a bowl large enough to hold all the pasta. Add the grated parmesan and set aside. Chop the parsley leaves.

When the pasta is ready, drain through a colander — keeping back a bit of the water — and tip immediately onto the egg yolk- and parmesan mix, and ensuring that 1-2 tbsp of the cooking water goes with it. As you stir the pasta into the egg and cheese, the heat will cook the eggs and melt the cheese, making the sauce. Stir in the hot onion and bacon mix, sprinkle over the chopped parsley and serve.
Heston may add peas to this dish; broccoli is also be a great extra. If you do use peas, it might be an idea to change the pasta, as the spaghetti won’t hold them."

Ayer preparamos spaghetti carbonara siguiendo la receta que Heston Blumenthal propuso en este articulo (en ingles) en el Sunday Times. Habia una parte de la receta que se nos hacia bastante rara, cuando Heston sugiere usar 3 yemas de huevo crudas. No cocinarlas, sino dejarlas crudas hasta que se cuecen con el calor producido por la pasta hirviendo. Raro, si, pero...funciona! Y la salsa es de textura suave y sabe genial. A partir de ahora, en casa se prepara solo la carbonara al estilo Heston! He copiado y traducido la receta del articulo, probadla! :

"SPAGHETTI CARBONARA (para 6 personas!)

4 cebollas de tamanio medio
3 dientes de ajo
Aceite de oliva virgen
Sal
300g bacon tipo ahumado, cortado a tiras delgadas de 1cm de longitud
1-2 chilis verdes frescos (si os gustan), cortados finamente y sin semillas.
600g pasta spaghetti
4-5 yemas de huevo, tamanio medio
100g queso parmesano, rallado.
1 ramito de perejil, cortado finamente.

Pelar y cortar finamente las cebollas. Pelar y trocear muy finamente, hasta casi hacer pure, los ajos.

Poner 75ml de aceite de oliva en una sarten, calentar y aniadir las cebollas y el ajo. Cocer a medio/bajo fuego durante 15 minutos, vigilando la temperatura, las cebollas no deben tomar color en ningun caso. Aniadir el bacon y los pedacitos de chili y subir el fuego. Cocinar hasta que las cebollas y el bacon empiecen justo a tomar color en los bordes.

Llenar una olla con agua para cocinar la pasta : usar 6 litros de agua y 60g de sal. Cuando el agua hierva, aniadir la pasta, removiendo con cuidado para que no se pegue a la olla. Cocinar siguiendo las instrucciones del paquete, hasta que la pasta este al dente.

Mientras tanto, colocar las yemas de huevo en un bol suficientemente grande como para contener la pasta hervida. Aniadir el queso parmesano rallado. Trocear el ramito de perejil.

Cuando la pasta este lista, escurrir en colador - guardando algo de agua aparte - y pasar inmediatamente al bol de los huevos y parmesano, aniadiendo tambien 1-2 cucharadas del agua que habremos reservado. Mezclar con una cuchara la pasta con el huevo y queso. El calor de la pasta hervida cocinara las yemas de huevo y derretira el queso, convirtiendose en la salsa. Aniadir las cebollas con ajo y bacon, mezclar todo junto, aniadir un poco de perejil y servir.

Heston a veces sirve este plato con guisantes o bien broccoli. Si se usan guisantes, seria preferible usar otro tipo de pasta ya que los spaghetti son demasiado finos y los guisantes se escurren al fondo del plato".

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